Elma Sirkesi Faydaları (Bilimsel)

Elma Sirkesi neredeyse her evde bulunur. Elma sirkesi faydaları o kadar fazla ki, insanlık yüzyıllardır sirkeyi hem ilaç olarak hem de yemeklerde kullanıyor.

Birçok insan sirkenin sağlık sorunlarına iyi geldiğini söyler. Siz insanları değil, araştırmaların ne söylediğine dikkat etmelisiniz.

Elma sirkesinin birçok sağlıklı özelliği mevcut. Bunlara, antimikrobiyal ve antioksidan etkileri de dahil. Dahası, araştırma sonuçları sağlığa yararlı olduğunu öneriyor. Kilo vermeye katkısı, kolestrolü azaltması, kan şekeri seviyelerini düşürmesi ve diyabet rahatsızlıklarına iyi gelmesi gibi.

Ancak, bu konuda gerçekten az araştırma var. Kesinlik kazanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

İzmir Bayraklı Diyetisyen Gizem Tunçtürk’ün elma sirkesi hakkındaki güncel yazısını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bu makale elma sirkesi faydaları nelerdir diye bir göz atıyor.

1. Sağlıklı Maddeler Bakımından Zengindir

Elma sirkesi iki adımlı bir süreç ile yapılır (1).

İlk olarak, üretici ezilmiş elmaları mayaya maruz bırakır, bu da şekerleri fermente eder ve alkole dönüştürür. Sonra, alkolün fermente olması için bakteri eklenir. Sirkenin ana bileşeni olan asetik aside dönüştürülür.

Asetik asit ise sirkeye o güçlü kokusunu ve tadını verir. Araştırmacılar, elma sirkesi faydaları bu asitten kaynaklandığına inanıyor. Elma sirkelerinde %5-6 asetik asit içerir (2).

Organik, filtrelenmemiş elma sirkesi ”ana” denilen bir madde içerir. Bu madde, protein lifleri, enzimler ve ürüne bulanık görüntüsünü veren yararlı bakteriler içerir.

Bazı insanlar elma sirkesi faydaları ”Ana” yüzünden kaynaklanıyor diye söylese de bunu destekleyecek bir araştırma yoktur.

Elma sirkesi birçok vitamin ve minerali içermese de içinde az miktarda potasyum vardır. İyi kalitede markalar içine ayrıca amino asitler ve antioksidanlar ekler.

ÖZET

Elma sirkesi şekerin elmadan fermente edilmesiyle yapılır. Bu işlem sayesinde asetik aside dönüşür ve bu asit sirkenin ana etken maddesi olup yararlarından sorumlu olabilir.

2. Zararlı Bakterilerin Ölmesine Yardımcı Olabilir

Sirke, bakteriler de dahil olmak üzere patojenleri öldürmeye yardımcı olabilir (4).

İnsanlar sirkeyi geleneksel olarak temizlik ve dezenfektede, tırnak mantarı, bit, siğil ve kulak enfeksiyonları tedavilerinde kullandılar.

Modern tıbbın babası Hipokrat, 2,000 yıldan uzun süre önce yaraları temizlemek için sirke kullandı.

Sirke ayrıca bir gıda koruyucudur. Araştırmalar, E. coli gibi bakterilerin yiyeceklerde büyümesini ve çürütmesini engellediğini gösteriyor (4, 5, 6).

ÖZET Sirkenin ana maddesi olan asetik asid, zararlı bakterleri öldürebilir ve çoğalmalarını engelleyebilir. Doğal koruyucu ve dezenfektan olarak uzun süredir kullanılıyor.

3. Şeker Hastalığını Düzenlemeye ve Kan Şekerini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Bugüne kadar sirkenin en tatmin edici uygulaması tip 2 diyabet tedaviye yardım etmesidir.

Tip 2 diyabetin özelliği insülin direncinden veya insülin üretememe durumundan ötürü yüksek kan şekeri seviyeleridir.

Ancak, diyabetsiz insanlar da kan şekeri seviyelerini sirke kullanarak normal seviyede tutabilirler.

Kan şekeri seviyelerini düzene sokmaktaki en etkili ve sağlıklı yöntem rafine şeker kullanmaktan kaçınmaktır. Elma sirkesinin de bu konuda yardımcı etkileri olabilir.

Bir araştırma, sirkenin insülin ve kan şekeri seviyeleri hakkında aşağıdaki etkileri sağladığını göstermiştir:

  • Yüksek karbonhidrat içeren bir öğünde kan şekeri seviyesini, insüline tepkiyi ve insülin hassasiyetini %19-34 oranında arttırabileceğini (8).
  • Beyaz ekmek tüketiminden sonra sağlıklı insan üzerinde kan şekerini %31.4 düşürdüğünü (9).
  • Şeker hastası bireylerde yatmadan önce 2 yemek kaşığı tüketilmesi, ertesi sabah aç karnına kan şekeri seviyelerinde %4 düşüş gözlenmesi.
  • Sayısız diğer insanlı çalışmalar da sirkenin insülin fonksiyonunu ve kan şekeri seviyelerini düzenlediğini gösterdi (11, 12).

Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezleri medikal tedaviyi sakın kanıtlanmamış sağlık ürünlerine (alternatif tıp) tercih etmemeniz gerektiğini söylüyor (13).

Zaten hali hazırda kan şekerini düşürücü ilaçlar kullanıyorsanız, doktorunuza danışmadan sirke alımınızı arttırmayın.

ÖZET Elma sirkesi, insülin hassasiyeti ve kan şekeri seviyelerinde gözle görülür bir değişim yaratıyor.

4. Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir

Şaşırtıcı olabilir fakat, araştırmalar elma sirkesinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Birkaç insanlı çalışma gösteriyor ki sirke tokluk hissini arttırıyor. Bu da, daha az kalori alıp kilo vermenize sebep olur.

Örneğin, bir araştırmaya göre, yüksek karbonhidratlı bir öğün ile birlikte sirke tüketmek tokluğu arttırıyor. Araştırmaya katılan bireylerin gün boyu 200-275 arası daha az kalori almalarına neden oluyor (14, 15).

Dahası ise, 175 obez birey ile yapılan bir çalışmada, günlük elma sirkesi tüketimi karın bölgesi yağlarında azalmaya ve kilo kaybına neden oluyor (16).

  • günlük 1 yemek kaşığı sirke tüketimi 1.2kg verdirdi.
  • günlük 2 yemek kaşığı sirke tüketimi 1.7kg verdirdi.

Bununla birlikte, bu çalışmanın 3 ay sürdü. Bu nedenle vücut ağırlığı üzerindeki gerçek etkileri oldukça mütevazı görünmektedir.

Kısacası, diyetinize tek bir madde ya da besin eklemek kilonuz üzerinde çok büyük bir etkisi olmaz. Uzun vadeli kilo kaybı için tüm beslenme düzeninizi ve hayat tarzınızı ona göre ayarlamanız gerekmekte.

Genel olarak, elma sirkesi tokluğu arttırarak kilo vermenize destek olabilir, kan şekerinizi azaltabilir ve insülin seviyelerinizi düşürebilir.

Elma sirkesi yemek kaşığı başına 3 kalori içerir ve bu gerçekten çok azdır.

ÖZET

Araştırmalar sirkenin tokluğu arttırdığını ve daha az kalori almanızı sağladığını ve bu sayede kilo verdirebileceğini gösterdi.

Neden Kilo Veremiyorum : 18 Yaygın Sebep

5. Hayvanlarda Kalp Sağlığını Arttırıyor

Ölüme sebep olan hastalıkların başında kalp rahatsızlıkları geliyor (17).

Birkaç biyolojik faktör de kalp hastalığı riski ile bağlantılıdır.

Araştırmalar sirkenin bu risk faktörlerini azaltabileceğini gösteriyor. Ancak, bu araştırmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapıldı.

Bu hayvanlı çalışmalarda elme sirkesi kolestrolü ve trigliserit seviyelerini azalttı (18, 19, 20).

Sıçanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda ise kalp hastalıkları ve böbrek rahatsızlıklarında başlıca risk faktörü olan kan basıncı düşürdüğü gözlemlendi (21, 22).

Ancak, sirkenin insanların kalp sağlığı üzerinde yararlı etkilerine sağlam bir kanıt yoktur. Araştırmacıların doğru ve kesin sonuçlar elde edebilmesi için çok faha fazla araştırma yapmaları gerekmekte.

ÖZET Bazı hayvanlı çalışmalar sirkenin kan basıncı, kan trigliseritlerini ve kolestrolü düşürdüğünü gösterdi. Ancak, insanlar üzerinde sağlam kanıtlar bulunmuyor.

6. Cilt Sağlığını Arttırabilir

Elma sirkesi egzema ve kuru cilt sorunlarına karşın yaygın olarak kullanılan bir çözüm yolu.

İnsan cildi doğal olarak hafif asidiktir. Topikal elma sirkesi kullanımı cildin doğal ph seviyesini dengelemede ve koruyucu cilt bariyerini güçlendirmede yardımcı olabilir.

Bir diğer yandan, alkalik sabunlar ve temizleyiciler egzemayı tetikleyebilir ve semptomları arttırabilir (24).

Antibakteriyel özellikleri göz önüne alındığında, elma sirkesi, teorik olarak, egzama ve diğer cilt koşullarına bağlı cilt enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Bazı insanlar elma sirkesini sulandırıp yüz yıkama toniklerine ekliyor. Buradaki amaç ise bakterilerin ölmesi ve siyah noktaların önlenmesi.

Ancak, egzemalı 22 insanda yapılan bir çalışmada elma sirkesi kullanımı cit bariyerini güçlendirmedi ve ciltte rahatsızlığa neden oldu (25).

Özellikle hasar görmüş ciltler için böyle yerel çözümler uygulamadan önce doktorunuza başvurmalısınız. Sirkeyi sulandırmadan cildinize uygulamayın, cilt yanmasına sebep olabilir.

ÖZET Elma sirkesi doğal olarka asidik ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Enfeksiyonları önleyebilir ve cilt bariyerini güçlendirebilir. Ancak, bu çözümün nasıl daha güvenli ve etkili kullanılmasıyla ilgili olarak daha fazla araştırma gerekli.

Sonuç

Birçok internet sitesi ve alternatif tıp yanlısı elma sirkesinin faydaları mucizevi olduğunu, enerjiyi arttırdığını ve hastalıkları tedavi ettiğini iddaa ediyor.

Ne yazık ki, elma sirkesi hakkındaki iddaalar üzerinde çok az araştırma bulunuyor.

Bahsedildiği gibi, bazı çalışmalar faydalı olduğunu, bakterileri öldürdüğünü, kan şekerini düşürdüğünü ve kilo kaybını desteklediğini söylüyor.

Elma sirkesi güvenli gibi gözükse de aşırı miktarlarda kullanmaktan kaçınmalısınız.

Ayrıca, sağlık ile alakasız birkaç diğer kullanımı da mevcut. Bunlara, doğal saç kremi olması, cilt bakım ürünü olması ve temizlik maddesi olması da dahil.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*