Langya Virüsü (LayV): Çin Kaynaklı Yeni Bir Salgın mı?

langya virüsü

Bilim insanları Langya virüsünün sivri farelerden insanlara bulaştığını düşünüyor. Şu an Çin’de 30’dan fazla vaka tespit edilmiştir.

  • Çin’de yeni tanımlanan Langya virüsüne yakalanan 30’dan fazla kişi mevcut.
  • Langya virüsü ateş, halsizlik, öksürük, kas ağrısı, ağrı, mide bulantısı, baş ağrısı ve kusma gibi semptomlara sahip.
  • Araştırmacılar hayvanlardan insanlara bulaştığına inanıyor.
  • Şu ana kadar hasta olan hiç kimse hayatını kaybetmedi.
  • Ayrıca araştırmacılar virüsün insandan insana bulaştığına dair bir kanıt bulamadı.

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, LayV adındaki yeni bir virüs tanımladı. Tıpkı koronavirüs gibi hayvanlardan insanlara bulaşan bir zoonotik.

Hastalığa yakalanan hiç kimse daha hayatını kaybetmedi. Bilim insanlarına göre insanlar arasında viral bir bulaş gözlemlenmedi, yine de eldeki veriler tam olarak yeterli değil.

Çin, Singapur ve Avusturalyalı araştırmacılar 4 Ağustos tarihinde buldukları bu yeni virüsü New England Tıp Dergisi’nde detaylandırdı.

Langya Virüsü İlk Nerede Başladı?

Doğu Çin’de 2018-2021 tarihleri arasında 3 ayrı hastanede potansiyel zoonotik hastalığa sahip hastaları inceleyen araştırmacılar LayV virüsünü keşfetti.

İlk hasta 53 yaşında bir kadın. Aralık 2018 tarihinde ateş, baş ağrısı ve diğer semptomlar ile hastaneye başvuruyor. Araştırmacılar kadının boğazından alınan sürüntü örneğiyle virüsün genomunu sıraladılar.

Çalışma boyunca araştırmacılar Langya virüsüne sahip 35 kişi tanımladı. Bunlardan 26 tanesi yalnızca Langya virüsüne sahipti (başka bir virüs taşımıyordu). Çalışmadaki tüm bireyler öncesinde hayvanlar ile temas etmişti.

Langya Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Tüm hastalar arasında ateş en yaygın belirtidir. Halsizlik, öksürük, kas ağrısı, ağrı, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi başka belirtiler de vardır.

Bazı kişiler düşük kan trombosit sayısı, düşük beyaz kan hücresi sayısı, bozulmuş karaciğer veya böbrek fonksiyonu gibi belirtilere de sahipti.

Hiçbir hasta LayV bulaşı yüzünden hayatını kaybetmemiştir.

Uzmanlara göre hastalığın risk oranı düşük ve 40’tan az insanı etkilemiştir. Aslında bu veri büyük bir nüfusu temsil etmiyor.

Uzmanlar, ‘eğer virüs yüzbinlerce insana etki edip bir salgına dönüşseydi, daha ağır hastalar gözlemlenebilirdi’ diyor.

Langya Virüs Nereden Geliyor?

LayV virüsünün potansiye kaynağını tespit etmek için araştırmacılar birçok test gerçekleştirdi. Virüsü taşıyan insanların yaşadıkları bölgedeki keçiler, köpekler, domuzlar ve sığırlar gibi 25 çeşit küçük vahşi hayvanı inceledi.

Keçilerde ve köpeklerde (test edilen hayvanların %5’den azı). az bir miktar Langya antikoru bulundu. Bu vahşi hayvanlar arasında en çok sivri farelerde LayV genetik materyali bulundu (test edilen hayvanların %27’sinde).

Araştırmacılar bu bulgudan yola çıkarak sivri farelerin Langya virüsünün kaynağı olabileceğini söylüyor. Şu an için kesinlikle sivri farelerden veya başka bir hayvandan bulaşır denilemiyor.

Dr. Benhur Lee, Twitter’da ‘Langya virüsünün sivri farelerden insanlara bulaşarak grip ve zatürre gibi belirtileri sebep olduğu yönünde kanıtlar güçlü’ demiştir.

Buna ek olarak da, ‘şu ana kadar hiçbir hayat kaybı yaşanmadı ve insanlar arası bulaş için bir kanıt yok, gözetim ve araştırma öncelikli’ demiştir.

Maymun çiçeği virüsü hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın.

Langya Virüsü İnsanlar Arasında Bulaşıyor mu?

2018 yılından bu güne Langya virüs vakalarının hiç biri birbiri ile bağlantılı değil.

Araştırmacılar vakaları izleyerek enfekte kişilerin yakın temasta bulunduğu kişilere virüsü bulaştırdığı gözlemlenmemiştir.

Yine de vaka sayısı ve yakın temasta bulundukları insan sayısı az olduğu için araştırmacılar net olamıyor.

Birkaç yıl içinde sadece 35 enfeksiyon olması ve insandan insana bulaştığına dair kanıtların olmaması, alarma geçmeye gerek olmadığını söylüyor.

Ancak uzun vadede neler olur tabii ki bilinmez.

Araştırma bulguları, insanların Langya virüsü taşıyan hayvanlar ile temas ettiklerini ve sonra hasta olduklarını gösteriyor.

Uzmanlar, ‘her yeni bir kişi virüse yakalandığı zaman virüsün insan bedenine uyum sağlaması ve diğer insanlara bulaşması için bir şans doğuyor.

Endişemiz ise virüsün adapte olup başka bir salgına neden olması’ diyor.

Hayvandan insana bulaşan virüsler ile yeni tanışmıyoruz. İnsanlık tarihinden bugüne hep bu vardı.

İklim değişikliği, düzensiz yaban hayatı ticareti, ormansızlaşma ve şehirleşme zoonotik enfeksiyon riski artırıyor.

Bu tip enfeksiyonları artıp artmadığını tespit etmek zordur.

Geçmişte, bir kişi bu tip bir hastalığa yakalandığında bu durum gizemini korurdu, hastalık bilinmezdi. Şimdi ise bu gizem perdesini tıp aralayabiliyor, bu tip gizli enfeksiyonlar ise açığa çıkıyor.

Hangi Tip Virüsler İnsanları Enfekte Eder?

Langya virüsü paramiksoviridae virüs ailesine ait. Bu aile kızamık, kabakulak ve solunum sinsityal virüslerini içerir.

Langya ile ilişkili iki tür henipavirüs daha vardır; Hendra virüsü ve Nipah virüsü. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre bu virüsler öldürücü etkide grip benzeri hastalıklara sebep oluyor.

Meyve yarasaları bu iki vürüsün de doğal taşıyıcısıdır ve diğer hayvanları da enfekte edebilirler. İnsanlar enfekte olmuş atlardan veya atların vücut sıvılarından Hendra virüsüne yakalanabilirler.

Nipah virüsü ise enfekte yarasalardan, domuzlardan ya da yarasa idrarından insanlara bulaşabilir. Nipah virüsünde insandan insana bulaş gözlemlenmiştir, ancak Hendra virüsünde gözlemlenmemiştir.

Araştırmalar, Langya virüsünün daha çok Mojiang henipavirüsü ile ilişkili olduğunu düşünüyor. Fare kaynaklı olan bu virüs ilk olarak 2012 yılında Güney Çin’de görülü. Üç madenci ağır bir zatürre geçirdi ve hayatlarını kaybetti.

Araştırmacılar Mojiang virüsünün hücre içine nasıl girdiğini inceledi. Hendra ve Nipah virüslerinden daha farklı bir yöntem kullandığını buldu.

Web sitemizde kaynaklarıyla birlikte birçok hastalık hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*