Hindistan Cevizi Yağı Faydaları / 10 Bilimsel Faydası

Hindistan cevizi yağı harika bir besin olarak tanımlanır. Hindistan cevizi yağı faydaları ise saymakla bitmiyor.

İçerdiği benzersiz yağ asitleri kombinasyonu, sağlığınız üzerinde yağ kaybını, kalp sağlığını ve beyin fonksiyonunu artırmak gibi olumlu etkilere sahip olabilir.

Karşınızda hindistan cevizi yağının 10 bilimsel faydası.

1. Sağlıklı yağ asitleri içerir

Hindistan cevizi yağı faydaları ilk olarak ya asitlerinde ortaya çıkıyor. Bu besinde bazı doymuş yağ oranları yüksektir. Bu yağların vücutta diğer diyet yağlarının çoğuna kıyasla farklı etkileri vardır.

İçerdiği yağ asitleri vücudunuzu yağ yakmaya teşvik edebilir ve beyninize hızlı enerji sağlar. Ayrıca kanınızdaki HDL (iyi) kolesterolü yükseltirler ve bu da kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir (1).

Diyet yağlarının çoğu, uzun zincirli trigliseritler (UZT’ler) olarak sınıflandırılırken, hindistancevizi yağı, daha kısa yağ asidi zinciri olan bazı orta zincirli trigliseritler (OZT’ler) içerir (2).

OZT aldığınızda bunlar doğrudan karaciğere gitme eğilimindedirler. Vücudumuz onları hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanır veya ketonlara dönüştürür.

Ketonların beynimiz için güçlü faydaları olabilir. Araştırmacılar epilepsi, Alzheimer ve diğer rahatsızlıkların tedavisi için ketonları inceliyorlar.

ÖZET Hindistan cevizi yağında OZT yüksektir, bu da diğer yağlara göre farklı metabolize olur. OZTler hindistan cevizi yağının yararlarından sorumludur.

2. Kalp sağlığını arttırabilir

Aslında, hindistan cevizi batı dünyasında pek tüketilmeyen bir gıda. Ana tüketicileri ise sağlık bilincine sahip insanlar.

Bununla birlikte, dünyanın bazı bölgelerinde, hindistancevizi insanların nesillerdir beslendiği bir temel besin maddesi.

Örneğin, 1981’de yapılan bir araştırma, Güney Pasifik’teki bir ada zinciri olan Tokelau’nun nüfusunun kalorilerinin %60’ından fazlasını hindistan cevizinden aldığını belirtti. Araştırmacılar sadece genel sağlık durumunun iyi olmadığını, aynı zamanda çok düşük kalp hastalığı oranlarını bildirdi (3).

Papua Yeni Gine’deki Kitavan halkı da kök, meyve ve balığın yanı sıra çok fazla hindistan cevizi tüketiyor ve çok az inme veya kalp hastalığı var (4).

ÖZET Araştırmalar, nesiller boyu önemli miktarda hindistancevizi tüketen halkların kalp sağlığının iyi olduğunu gösteriyor.

3. Yağ yakımını hızlandırabilir

Obezite, günümüzde dünyayı etkileyen en büyük sağlık koşullarından biridir.

Bazı insanlar obezitenin sadece bir kişinin kaç kalori aldığı ile ilgili olduğunu düşünürken, bu kalorilerin kaynağı da önemlidir. Farklı gıdalar vücudunuzu ve hormonlarınızı farklı şekillerde etkiler.

Hindistan cevizi yağındaki OZT’ler, uzun zincirli yağ asitlerine kıyasla vücudunuzun yaktığı kalori miktarını artırabilir (5).

Bir çalışma, günde 15-30 gram OZT tüketmenin 24 saatlik enerji tüketimini %5 arttırdığını buldu (6).

Ancak, bu çalışmalar özellikle hindistancevizi yağının etkilerine bakmadı. Hindistan cevizi yağının sadece yaklaşık% 14’ünü oluşturan laurik asit hariç OZT’lerin sağlık üzerindeki etkilerini incelediler (7).

Şu anda hindistancevizi yağı tüketmenin harcadığınız kalori miktarını kesinlikle artıracağını gösteren iyi bir kanıt yok. Ancak, kilo vermedeki rolü hindistan cevizi yağı faydaları olarak sayılabilir.

Hindistan cevizi yağının kalori bakımından çok yüksek olduğunu ve çok miktarda tüketildiğinde kolayca kilo almaya yol açabileceğini de unutmayın.

ÖZET Araştırma, OZT’lerin 24 saat içinde yakılan kalori sayısını% 5’e kadar artırabileceğini belirtiyor. Ancak, hindistan cevizi kendi başına aynı etkileri sağlamayabilir.

4. Antimikrobiyal etkilere sahip olabilir

Laurik asit, hindistancevizi yağındaki yağ asitlerinin yaklaşık %50’sini oluşturur (7).

Vücudumuz laurik asidi sindirdiğinde, “monolaurin” adı verilen bir madde oluşturur. Hem laurik asit hem de monolaurin, bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi zararlı patojenleri öldürebilir (8).

Örneğin, tüplü test çalışmaları, bu maddelerin staf enfeksiyonlarına neden olan Staphylococcus aureus bakterisini ve insanlarda yaygın bir maya enfeksiyon kaynağı olan Candida albicans mayasını öldürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir (910).

Araştırmacılar kanıtların zayıf olduğunu düşünse de, hindistancevizi yağını gargara olarak kullanmanın ağız hijyenine fayda sağladığına dair bazı kanıtlar vardır (11).

Hindistan cevizi yağının soğuk algınlığı veya diğer iç enfeksiyon riskinizi azalttığına dair hiçbir kanıt yoktur.

ÖZET Hindistan cevizi yağını gargara olarak kullanmak ağız enfeksiyonlarını önleyebilir, ancak daha fazla kanıta ihtiyaç vardır.

5. Açlığı azaltabilir

OZT›lerin başka ilginç bir özelliği ise açlığı azaltabilmeleridir.

Bu, vücudunuzun yağları metabolize etme şekli ile ilgili olabilir çünkü ketonlar kişinin iştahını azaltabilir (12).

Bir çalışmada, 6 sağlıklı erkek değişen miktarlarda OZT ve UZT tüketti. En çok OZT tüketenler günlük daha az kalori aldı  (13).

14 sağlıklı erkeğin katıldığı bir başka araştırma, kahvaltıda OZT tüketenlerin öğle yemeğinde daha az kalori aldığını bildirdi (14).

Bunlar küçük çalışmalardır ve kısa periyotlarda yapılmışlardır. Bu etki uzun vadede devam ederse, yıl içinde vücut ağırlığının azalmasına neden olabilir.

Hindistan cevizi yağı, OZT’lerin en zengin doğal kaynaklarından biri olmasına rağmen, hindistancevizi yağı alımının iştahı diğer yağlardan daha fazla azalttığına dair hiçbir kanıt yoktur.

Aslında, bir çalışma hindistancevizi yağının OZT yağından daha az doyurucu olduğunu bildiriyor (15).

ÖZET OZT’ler iştahı önemli ölçüde azaltabilir ve bu da uzun vadede vücut ağırlığının azalmasına neden olabilir.

6. Nöbetleri azaltabilir

Araştırmacılar şu anda çeşitli bozuklukları tedavi etmek için karbonhidrat bakımından düşük ve yağ oranı yüksek olan ‘ketojenik diyetler’ üzerinde çalışıyorlar.

Bu diyetin en iyi bilinen terapötik kullanımı, çocukluk çağında ilaca dirençli epilepsiyi tedavi etmektir (16).

Bu diyet, epilepsili çocuklarda  birden fazla ilaç türü başarılı olamamış olsa bile nöbet oranını önemli ölçüde azaltır. Araştırmaların bunun neden olduğunu emin değil.

Karbonhidrat alımını azaltmak ve yağ alımını artırmak, kanda büyük ölçüde artan keton konsantrasyonlarına yol açar.

Hindistan cevizi yağındaki OZT’ler karaciğerinize taşındığı ve ketonlara dönüştüğü için, sağlık uzmanları, ketozisi tetiklemek ve epilepsiyi tedavi etmeye yardımcı olmak için OZT’leri ve daha cömert bir karbonhidrat ödeneği içeren dengeli bir keto diyeti kullanabilir  (1718).

ÖZET Hindistan cevizi yağındaki OZT’ler, epilepsili çocuklarda nöbetleri azaltmaya yardımcı olabilecek keton cisimciklerinin kan konsantrasyonunu artırabilir.

7. İyi kolestorolü arttırabilir

Hindistan cevizi yağı, vücudunuzdaki HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artıran doğal “doymuş yağlar” içerir. Ayrıca LDL (kötü) kolesterolü daha az zararlı bir forma dönüştürmeye yardımcı olabilirler.

HDL’yi artırarak, birçok uzman hindistancevizi yağının diğer birçok yağa kıyasla kalp sağlığını artırabileceğine inanıyor.

40 kadında yapılan bir çalışmada, hindistan cevizi yağı soya fasulyesi yağına kıyasla HDL’yi artırırken toplam kolesterolü ve LDL (kötü) kolesterolü düşürdü (19).

116 yetişkinde yapılan bir başka çalışma, hindistancevizi yağı içeren bir diyet programının ardından koroner arter hastalığı olan kişilerde HDL (iyi) kolesterol seviyelerini yükselttiğini göstermiştir (20).

ÖZET Birkaç çalışma, hindistancevizi yağının, artan metabolik sağlık ve daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı olan kandaki HDL (iyi) kolesterol seviyelerini yükseltebileceğini göstermiştir.

8. Cildinizi, dişlerinizi ve saçını koruyabilir

Hindistan cevizi yağının, onu yemekle hiçbir ilgisi olmayan “pek çok kullanımı” vardır.

Birçok insan, cilt ve saçlarının sağlığını ve görünümünü iyileştirmek için kozmetik amaçlarla kullanır.

Araştırmalar, hindistan cevizi yağının kuru ciltleri nemlendirebileceğini ve egzema semptomlarını azaltabileceğini gösteriyor (2122).

Hindistan cevizi yağı saç hasarına karşı da koruma sağlayabilir. Bir çalışma, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının yaklaşık %20’sini engelleyen zayıf bir güneş kremi olarak işe yarayabileceğini gösteriyor (2324).

Gargara yapmak ise ağızdaki bazı zararlı bakterileri öldürebilir. Bu da, diş sağlığını iyileştirebilir ve ağız kokusunu azaltabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır (2526).

ÖZET İnsanlar hindistan cevizi yağını ciltlerine, saçlarına ve dişlerine uygulayabilirler.  Araştırmalar, bir cilt nemlendirici olarak işe yarayabileceğini, cilt hasarına karşı koruduğunu ve ağız sağlığını iyileştirdiğini göstermektedir.

9. Alzheimer hastalığında beyin fonksiyonunu artırabilir

Alzheimer hastalığının en yayın nedeni bunamadır. Genelde yaşlıları etkiler (27).

Bu durum ise beynin glukozu enerji olarak kullanma yeteneğini azaltır.

Araştırmacılar, ketonların Alzheimer hastalığının semptomlarını azaltmak için bu arızalı beyin hücreleri için alternatif bir enerji kaynağı sağlayabileceğini öne sürdü (28).

2006 yılında yapılan bir araştırmanın yazarları, OZT’lerin Alzheimer hastalığının daha hafif formlarına sahip kişilerde beyin fonksiyonunu iyileştirdiğini bildirdi (29).

Yine de araştırma hala başlangıç ​​aşamasındadır ve hindistancevizi yağının bu hastalıkla savaştığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.

ÖZET Bazı araştırmalar, OZT’lerin, potansiyel olarak Alzheimer semptomlarını hafifleten kandaki keton seviyelerini artırabileceğini göstermektedir. Ancak, daha fazla araştırma gereklidir.

10. Zararlı karın yağını azaltmaya yardımcı olabilir

Hindistan cevizi yağındaki bazı yağ asitleri iştahı azaltabileceği ve yağ yakımını artırabileceği için, aynı zamanda “kilo vermenize de yardımcı olabilir”.

Abdominal yağ veya viseral yağ, karın boşluğuna ve organlarınızın çevresine yerleşir. OZT’lerin, UZT’lere kıyasla “göbek yağını azaltmada” özellikle etkili olduğu görülmektedir.

En zararlı tür olan karın yağı, birçok kronik hastalıkla bağlantılıdır.

Bel çevresi, karın boşluğundaki yağ miktarı tespiti için kolay ve doğru bir belirleyicidir.

Abdominal obezitesi olan 40 kadında 12 haftalık bir çalışmada, günde 2 yemek kaşığı (30 mL) hindistancevizi yağı alanların hem Vücut Kitle İndeksinde (BKİ) hem de bel çevresinde önemli bir azalma gözlemlendi (19).

Ayrıca, obezitesi olan 20 erkekte 4 haftalık bir çalışma, günde 2 yemek kaşığı (30 mL) hindistancevizi yağı aldıktan sonra bel çevresinde 2,86 cm azalma olduğunu belirtti (30).

Yine de, hindistan cevizi yağının kalorisi yüksektir ve dikkatli kullanılmalıdır. Tükettiğiniz diğer yağlardan bazılarını hindistancevizi yağı ile değiştirmek kilo vermede küçük bir fayda sağlayabilir, ancak kanıtlar genel olarak değişkenlik gösteriyor (31).

Sonuç

Hindistan cevizinden elde edilen yağın sağlığınız için birçok faydası olabilir. Hindistan cevizi yağı faydaları olarak en temel ve bilimsel olanları sizin için sıraladık.

Bunlardan en iyi şekilde yararlanmak için rafine versiyonlar yerine organik, saf hindistancevizi yağını seçtiğinizden emin olun.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*