7 Fiziksel Depresyon Belirtileri

Depresyon belirtileri her ne kadar zihinsel gibi düşünsek de, aslında birçok fiziksel depresyon belirtileri de vardır.

Depresyonu genellikle fiziksel acıyla eşleştirmeyiz, ancak araştırmalar bu akıl hastalığının gerçekten zarar verebileceğini gösteriyor.

Depresyon içten içe can yakar. Bu akıl hastalığını sık sık üzüntü, ağlama ve umutsuzluk duyguları gibi duygusal acıyla eşleştirirken, araştırmalar depresyonun fiziksel acı olarak da ortaya çıkabileceğini gösterir (1).

Depresyonu genellikle fiziksel bir acı olarak düşünmesek de, bazı kültürler, özellikle de zihinsel sağlık hakkında açıkça konuşmanın “tabu” olduğu yerler bunu yapar.

Örneğin Çin ve Kore kültürlerinde depresyon bir efsane olarak kabul edilir. Bu yüzden hastalar, fiziksel ağrının psikolojik bir sıkıntı belirtisi olabileceğinin farkında olmadan, depresyonu tarif etmek yerine fiziksel semptomlarını tedavi etmek için doktorlara giderler.

Ancak, bu fiziksel semptomları akılda tutmak, duygusal etkiler kadar önemlidir.

Birincisi, bedeninizi ve zihninizi kontrol etmenin harika bir yoludur. Fiziksel belirtiler, depresif bir dönem başlamak üzere olduğunda sinyal verebilir veya depresyon yaşayıp yaşamadığınıza dair bir ipucu verebilir.

Öte yandan, fiziksel belirtiler, depresyonun aslında çok gerçek olduğunu ve genel refahımıza zararlı olabileceğini göstermektedir.

Karşınızda fiziksel depresyon belirtileri.

1. Yorgunluk veya Sürekli Düşük Enerji Seviyeleri

Fiziksel depresyon belirtileri ilk olarak yorgunluk olarak karşınıza çıkabilir. Bazen hepimiz daha düşük enerji seviyeleriyle karşılaşırız ve sabahları işe gitmek yerine yatakta kalıp vakit geçirmeyi umarak halsiz hissedebiliriz.

Sıklıkla yorgunluğun stresten kaynaklandığına inanırken, depresyon da yorgunluğa neden olabilir. Bununla birlikte, günlük yorgunluğun aksine, depresyonla ilişkili yorgunluk da konsantrasyon sorunlarına, sinirlilik duygularına ve ilgisizliğe neden olabilir.

Boston Massachusetts General Hospital Klinik Araştırma Programı Başkanı, Dr. Maurizio Fava, depresif bireylerin çoğu zaman onarıcı olmayan uyku yaşadıklarına, yani tam bir gece dinlendikten sonra bile halsiz hissettiklerine dikkat çekiyor (2).

Bununla birlikte, enfeksiyonlar ve virüsler gibi birçok fiziksel hastalık da yorgunluğa neden olabileceğinden, yorgunluğun depresyonla ilişkili olup olmadığını anlamak zor olabilir.

Bunu anlamanın bir yolu: Günlük yorgunluk bu akıl hastalığının bir işareti olsa da, depresyonda olduğunuzda üzüntü, umutsuzluk ve anhedoni (günlük aktivitelerden zevk almama) gibi diğer belirtiler de görülebilir.

2. Azalan Acı Toleransı

Hiç sinirleriniz acı içindeymiş gibi hissediyorsunuz ve yine de ağrınız için fiziksel bir neden bulamıyor musunuz? Görünüşe göre, depresyon ve ağrı sıklıkla birlikte var oluyor.

2015 yılında yapılan bir araştırma, depresyonda olan insanlar ile azalmış ağrı toleransı arasında bir ilişki buldu. Ayrıca 2010 yılında yapılan başka bir araştırmada ise ağrının depresif insanlar üzerinde daha büyük bir etkisi olduğu gösterildi. (3, 4).

Bu iki semptomun net bir neden-sonuç ilişkisi yoktur, ancak özellikle doktorunuz ilaç öneriyorsa, bunları birlikte değerlendirmek önemlidir.

Bazı araştırmalar, anti-depresan kullanmanın yalnızca depresyonu hafifletmeye yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda ağrı ile mücadele eden bir analjezik görevi görebileceğini öne sürüyor (5).

3. Sırt Ağrısı veya Ağrıyan Kaslar

Sabah kendinizi iyi hissedebilirsiniz, ancak işteyken veya okul masasında oturduğunuzda sırtınız ağrımaya başlar. Stres veya depresyondan dolayı olabilir. Genellikle duruş bozukluğu veya sakatlanmalar ile ilişkilendirilse de, sırt ağrıları aynı zamanda fiziksel depresyon belirtileri olarak görülebilir.

1.013 Kanadalı üniversite öğrencisinin katıldığı 2017 yılında yapılan bir araştırma, depresyon ve sırt ağrısı arasında doğrudan bir ilişki buldu (6).

Psikologlar ve psikiyatristler uzun zamandır zihinsel sorunların kronik ağrılara neden olabileceğine inanıyorlar, ancak depresyon ve vücudun inflamatuar tepkisi arasındaki bağlantı gibi ayrıntılar hala araştırılıyor (7).

Daha yeni çalışmalar, vücuttaki iltihaplanmanın beynimizdeki sinir devreleriyle bir ilgisi olabileceğini öne sürüyor (8). Enflamasyonun beyin sinyallerini kesintiye uğratabileceği düşünülüyor. Bu nedenle depresyonda ve onu nasıl tedavi ettiğimiz ille ilgili bir rolü olabilir (9).

4. Baş ağrıları

Hemen hemen herkes ara sıra baş ağrısı çeker. O kadar yaygındırlar ki, genellikle onları ciddi bir şey olarak görmeyiz. İş arkadaşınızla küçük bir tartışma gibi stresli çalışma durumları bile baş ağrılarını tetikleyebilir.

Bununla birlikte,  baş ağrılarınız her zaman stres yüzünden meydana gelmeyebilir. Ara sıra yaşanan ağrılar yerine günlük ağrılara bir geçiş yaptysanız, bu bir depresyon belirtisi olabilir.

Dayanılmaz migren baş ağrılarının aksine, depresyonla ilgili baş ağrıları kişinin işleyişini bozmaz. National Headache Foundation tarafından gerilim tipi baş ağrıları olarak tanımlanan bu tür baş ağrısı, özellikle kaş çevresinde hafif bir zonklama hissi gibi hissedilebilir (10).

Bu baş ağrılarına reçetesiz satılan ağrı kesiciler yardımcı olurken, genellikle düzenli olarak yeniden ortaya çıkarlar. Bazen kronik gerilim tipi baş ağrıları, majör depresif bozukluğun bir belirtisi olabilir.

Ancak bunlar ağrınızın psikolojik olabileceğinin tek göstergesi değildir. Depresyonu olan kişiler genellikle üzüntü, sinirlilik hissi ve azalmış enerji gibi ek semptomlar yaşarlar.

5. Göz Sorunları veya Azalan Görüş

Dünyanın bulanık göründüğünü mü farkettiniz? Depresyon dünyanın gri ve kasvetli görünmesine neden olabilirken, Almanya’da 2010 yılında yapılan bir araştırma çalışması, bu akıl sağlığı sorununun aslında kişinin görüşünü etkileyebileceğini öne sürüyor (11).

80 kişinin katıldığı bu çalışmada, depresif bireyler siyah beyaz farklılıkları görmekte zorluk yaşadılar. Araştırmacılar tarafından “zıtlık algısı” olarak bilinen bu, depresyonun neden dünyayı puslu gösterebileceğini açıklayabilir.

6. Mide Ağrısı veya Huzursuzluk

Midenizdeki bu batma hissi, depresyonun en belirgin belirtilerinden biridir. Bununla birlikte, karnınıza kramp girmeye başladığında, bunu gaz veya adet ağrısı olarak düşünmek kolaydır.

Özellikle stres ortaya çıktığında kötüleşen ağrı, depresyon belirtisi olabilir. Aslında, Harvard Tıp Fakültesi araştırmacıları kramp, şişkinlik ve mide bulantısı gibi mide rahatsızlığının kötü ruh sağlığının bir işareti olabileceğini öne sürüyor (12).

Peki aralarındaki bu bağlantı nedir? Harvard araştırmacılarına göre depresyon, iltihaplı bağırsak hastalığı veya huzursuz bağırsak sendromu gibi hastalıklarla kolayca karıştırılabilen ağrı ile iltihaplı bir sindirim sistemine neden olabilir (veya bunun bir sonucu olabilir) (13).

Doktorlar ve bilim adamları bazen bağırsakları “ikinci beyin” olarak adlandırırlar, çünkü bağırsak sağlığı ile zihinsel esenlik arasında bir bağlantı vardır (14). Bağırsaklarımız iyi bakterilerle doludur ve iyi bakteri dengesizliği varsa anksiyete ve depresyon belirtileri ortaya çıkabilir.

Dengeli bir beslenme planı ve probiyotik tüketmek kişinin bağırsak sağlığını iyileştirebilir, bu da ruh halini iyileştirebilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

7. Sindirim Sorunları veya Düzensiz Tuvalete Çıkma

Kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunları utanç verici ve rahatsız edici olabilir. Genellikle gıda zehirlenmesi veya gastrointestinal virüslerin neden olduğu bağırsak rahatsızlığının fiziksel bir hastalıktan kaynaklandığını varsaymak kolaydır.

Ancak üzüntü, endişe ve bunalım gibi duygular sindirim sistemimizi bozabilir. 2011 tarihli bir çalışma, anksiyete, depresyon ve gastrointestinal ağrı arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor (15).

Acı, beyninizin iletişim kurduğu başka bir yoldur

Üzüntü, öfke ve utanç gibi negatif duyguları tanımlarken ve bunlardan bahsederken rahatsızlık hissederseniz, bu duyguların vücutta farklı şekilde tezahür etmesine neden olabilir.

Bu fiziksel semptomlardan herhangi birini uzun bir süre yaşıyorsanız, birinci basamak olarak doktorunuz ile görüşün.

Amerikan Psikoloji Derneği ne göre depresyon, her yıl 14,8 milyon Amerikalı yetişkini etkileyen en yaygın akıl hastalıklarından biridir (16).

Depresyon, genetik, çocukluk çağı stresine veya travmaya maruz kalma ve beyin kimyası gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Depresyonu olan kişiler, tamamen iyileşmek için genellikle psikoterapi ve ilaç gibi profesyonel yardıma ihtiyaç duyar.

Doktorunuza bu fiziksel semptomların yüzey seviyesinden daha fazla olabileceğinden şüpheleniyorsanız, depresyon ve anksiyete taraması yapılmasını isteyin. Bu şekilde, sağlık uzmanınız ihtiyaç duyduğunuz yardım sizi ulaştırabilir.

Farklı hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın.

1 geri izleme / bildirim

  1. Sabah Yürüyüşü Yapmak Yararlı mı? » Diyet Defterim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*