Probiyotikler üzerinde birçok çalışma gerçekleştirilmiştir. Sağlığa yararları neredeyse kesindir. Bunun yanı sıra, probiyotik zayıflatır mı? Probiyotik yağ yakar mı? sorularının cevaplarını sizin için bilimsel olarak verdik.
Probiyotikler, tüketildikleri zaman sağlık yararları olan canlı mikroorganizmalardır (1).
Hem takviyelerde hem de fermente gıdalarda bulunurlar.
Probiyotikler, diğer faydalarının yanı sıra bağışıklık fonksiyonunuzu, sindirim ve kalp sağlığınızı iyileştirebilir (2, 3, 4, 5, 6, 7).
Bazı araştırmalar, probiyotik zayıflatır mı ve probiyotik yağ yakar mı sorularına olumlu cevaplar veriyor.
Bağırsak Bakterileri Vücut Ağırlığı Düzenini Etkileyebilir
Sindirim sisteminizde yüzlerce “mikroorganizma” bulunur.
Bunların çoğu, K vitamini ve belirli B vitaminleri dahil olmak üzere önemli besinleri üreten dost bakterilerdir.
Ayrıca vücudunuzun sindiremediği “lif” i parçalayarak onu bütirat gibi faydalı kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürmeye yardımcı olurlar (8).
Bağırsakta iki ana iyi bakteri ailesi vardır: bakteroidler ve firmikutlar. Vücut ağırlığı, bu iki bakteri ailesinin dengesiyle ilişkili görünmektedir (9, 10).
Hem insan hem de hayvan çalışmaları, orta kilolu insanların fazla kilolu veya obez olanlardan farklı bağırsak bakterilerine sahip olduğunu bulmuştur (11, 12, 13, 14).
Bu çalışmaların çoğunda, obeziteye sahip kişiler, orta kilolu insanlara kıyasla daha fazla firmikut ve daha az bakteroidlere sahipti.
Bununla birlikte, birkaç çalışma, firmikut-bakterioid oranı ile obezite arasında bir bağlantı bulamadı (15).
Obezite hastaları, zayıf insanlara göre daha az çeşitli bağırsak bakterisine sahip olma eğilimindedir. Dahası, daha az çeşitli bağırsak bakterisine sahip olan obezite hastaları, daha çeşitli bağırsak bakterilerine sahip olan obezite hastalarından daha fazla kilo alma eğilimindedir (11, 16).
Bazı hayvan çalışmaları, obeziteye sahip farelerden alınan bağırsak bakterilerinin zayıf farelerin bağırsaklarına nakledildiğinde, zayıf farelerde obezite geliştirdiğini de göstermektedir (17).
ÖZET
Araştırmalar, bağırsak bakterilerinin vücut ağırlığının düzenlenmesinde güçlü bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
Probiyotikler Vücut Ağırlığını Nasıl Etkiler? Probiyotik Zayıflatır mı?
Probiyotiklerin vücut ağırlığını ve göbek yağını etkileyen yöntemler henüz tam olarak anlaşılamamıştır.
Probiyotikler, kısa zincirli yağ asitleri olan asetat, propiyonat ve bütirat üretimi yoluyla iştahı ve enerji kullanımını etkilediği görülmektedir (12, 13).
Bazı probiyotiklerin diyet yağının emilimini engelleyebileceği ve dışkı ile atılan yağ miktarını artırabileceği düşünülmektedir (18).
Diğer bir deyişle, vücudunuzun yediğiniz gıdalardan daha az kalori “toplamasını” sağlarlar.
Lactobacillus ailesinden olan bazı bakterilerin bu şekilde işlev gördüğü bulunmuştur (18).
Probiyotikler ayrıca obezite ile başka şekillerde de savaşabilir. Bunlar:
- İştahı düzenleyen hormonların salgılanması: Probiyotikler, iştah azaltıcı hormonlar olan glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) ve peptid YY’nin (PYY) salınmasına yardımcı olabilir. Bu hormonların artan seviyeleri kalori ve yağ yakmanıza yardımcı olabilir (19, 20).
- Yağ düzenleyici proteinlerin artan seviyeleri: Probiyotikler, protein anjiyopoyetin benzeri 4 (ANGPTL4) seviyelerini artırabilir. Bu, yağ depolamasının azalmasına neden olabilir (20, 21, 22).
Bazı güçlü kanıtlar, obeziteyi vücuttaki iltihaplanma ile ilişkilendirir. Probiyotikler bağırsak zarınızın sağlığını iyileştirerek, sistemik iltihabı azaltabilir, obezite ve diğer hastalıklara karşı koruma sağlayabilir (23, 24, 25, 26, 27)
Bu mekanizmaları tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
ÖZET
Probiyotikler, vücudunuzun emdiği kalori miktarını azaltabilir. İştah ve yağ depolanmasıyla ilgili hormon ve protein seviyelerini de etkiler. Ayrıca obeziteyi tetikleyebilecek iltihabı potansiyel olarak azaltır.
Probiyotik Zayıflatır mı? Probiyotik Yağ Yakar mı?
Aşırı kilolu ve obezite hastalarında probiyotikler ve kilo kaybı üzerine iyi tasarlanmış çalışmaların yakın zamanda gözden geçirilmesi, probiyotiklerin kilo vermenize ve vücut yağ yüzdenizi düşürmenize yardımcı olabileceğini göstermektedir (28).
Özellikle çalışmalar, Lactobacillus ailesinin belirli türlerinin kilo vermenize ve “göbek yağını” azaltmanıza yardımcı olabileceğini bulmuştur.
Bir çalışmada, Lactobacillus fermentum veya Lactobacillus amylovorus içeren yoğurt yemenin 6 hafta içinde vücut yağını %3-4 oranında azalttı (29).
125 fazla kilolu diyet yapan bireyin katıldığı bir başka çalışma, Lactobacillus rhamnosus takviyelerinin kilo verme ve kilo koruma üzerindeki etkilerini araştırdı (30).
Probiyotik kullanan kadınlar, plasebo hapı alanlara kıyasla 3 ayda %50 daha fazla kilo verdiler. Çalışmanın kilo koruma aşamasında da kilo vermeye devam ettiler.
Başka bir çalışmada, obezitesi olan 114 yetişkine 12 hafta boyunca ya probiyotik Lactobacillus sakei ya da bir plasebo verildi. Probiyotik kullananlar hem vücut yağ kütlesinde hem de bel çevresinde önemli düşüşler yaşadı (31).
Lactobacillus gasseri
Bugüne kadar incelenen tüm probiyotik bakteriler arasında Lactobacillus gasseri, kilo kaybı üzerindeki en umut verici etkilerden bazılarını göstermektedir. Kemirgenlerde yapılan çok sayıda çalışma, obezite önleyici etkilere sahip olduğunu bulmuştur (32, 33, 34, 35, 36).
Ek olarak, yetişkinlerde yapılan çalışmalar umut verici sonuçlar göstermiştir (18, 37, 38, 39).
Yüksek miktarda göbek yağı olan 210 kişiyi izleyen bir çalışma, 12 hafta boyunca Lactobacillus gasseri almanın vücut ağırlığını, organların etrafındaki yağları, vücut kitle indeksini (BMI), bel boyutunu ve kalça çevresini azalttığını buldu.
Dahası, göbek yağı %8,5 azaldı. Bununla birlikte, katılımcılar probiyotik almayı bıraktıklarında, 1 ay içinde tüm karın yağlarını geri kazandılar (38).
Diğer Yararları
Diğer probiyotik türleri de kilo ve göbek yağını azaltmaya yardımcı olabilir.
8 haftalık bir çalışmada, aşırı kilolu veya obezitesi olan kadınlar, diyet müdahalesinin ardından hem Lactobacillus hem de Bifidobacterium içeren bir probiyotik takviyesi veya bir plasebo aldı.
Probiyotik tüketenler, plasebo alanlara göre önemli ölçüde daha fazla göbek yağı kaybetti (40).
Yüksek miktarda göbek yağı bulunan 135 kişide yapılan bir başka çalışmada, 3 ay boyunca günlük Bifidobacterium animalis subsp. lactic alan katılımcılar , plasebo alanlara kıyasla önemli ölçüde daha fazla göbek yağı kaybetti, vücut kitle indeksi ve bel çevresi azaldı.
Bu sonuçlar özellikle kadınlarda belirgindi (41).
ÖZET
Hem Lactobacillus hem de Bifidobacterium ailesindeki birkaç probiyotiğin kilo ve göbek yağını azalttığı gösterilmiştir. Lactobacillus gasseri en etkili olanlardan biri gibi görünüyor.
Bazı Probiyotikler Kilo Alımını Engelleyebilir
Kilo vermek obezite ile savaşmanın tek yolu değildir. İlk etapta istenmeyen kilo alımını önlemek, obeziteden kaçınmada daha da değerli olabilir.
4 haftalık bir çalışmada, VSL#3 adı verilen bir probiyotik formülasyonu almak, günde ihtiyaç duyduklarından 1000 ekstra kalori sağlayan bir diyetin ardından insanlarda kilo alımını ve yağ kazanımını azalttı 42).
Probiyotik grubundakiler, insülin duyarlılığında veya metabolizmasında önemli bir değişiklik yaşamamış olsalar da daha az yağ aldılar.
Bu, bazı probiyotik türlerin yüksek kalorili bir diyet bağlamında kilo alımını önleyebileceğini gösterir. Ancak bunun daha fazla araştırılması gerekiyor.
ÖZET
Bazı probiyotik türler, yüksek kalorili bir diyet uygulayan kişilerde kilo alımını azaltabilir
Bazı Probiyotik Türleri Kilo Alma ve Obezite Riskini Artırabilir.
Tüm çalışmalar probiyotiklerin kilo vermeye yardımcı olduğunu bulmamıştır.
Bazı araştırmalar, belirli probiyotik türlerinin kilo kaybına değil, “kilo alımına” yol açabileceğini bulmuştur.
Son zamanlarda yapılan bir incelemede, probiyotiklerin vücut ağırlığı üzerindeki etkilerinin, hangi türlerin ve türlerin kullanıldığına bağlı olduğunu buldu. Örneğin, bir Lactobacillus gasseri türü, bir kontrole kıyasla kilo alımını azaltırken, başka bir tür kilo alımını teşvik etti (43).
ÖZET
Tüm probiyotikler kilo vermeye yardımcı olmaz ve hatta bazıları kilo alımına neden olabilir. Etkiler probiyotik suşa bağlıdır ve kişiye göre değişebilir.
Sonuç
Probiyotikler çok çeşitli “sağlık yararları” sunar.
Bununla birlikte, kilo üzerindeki etkileri karışıktır ve probiyotik türüne bağlı gibi görünmektedir.
Kanıtlar, Lactobacillus gasseri’nin obezite hastalarının kilo ve karın yağlarını kaybetmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ek olarak, VSL#3 adı verilen bir probiyotik takviye karışımı, yüksek kalorili diyet uygulayanlarda kilo alımını azaltabilir.
Günün sonunda, belirli probiyotik türleri, özellikle sağlıklı, tam gıda diyeti ile birleştirildiğinde kilonuz üzerinde hafif etkilere sahip olabilir.
Bununla birlikte, probiyotik takviyesi almanın başka birçok nedeni vardır.
Sindirim sağlığınızı ve kardiyovasküler risk faktörlerinizi iyileştirebilir, iltihabı azaltabilir ve hatta depresyon ve anksiyeteyle savaşmaya yardımcı olabilirler.
Bir yanıt bırakın