Zencefil Faydaları Nelerdir? Zencefil’in 11 Bilimsel Faydası

Zencefil faydaları

Zencefil faydaları birçok bilimsel makale ile kanıtlanmış, süper-besin ünvanını hak eden nadir baharatlardan biridir. Zencefil doğru ve yeterli miktarda tüketildiğinde zararları olmayacak, faydaları ise vücudunuzun birçok bölümüne etki edecektir. Zayıflama, beyin sağlığı, mide sağlığı, kemik ve eklem sağlığı gibi birçok yararı bulunan zencefil, taze tüketildiğinde daha yararlı olabilmektedir. Zencefil Saraçoğlu gibi ünlü profesörler tarafından da önerilmektedir.

Bu makale zencefil faydaları nelerdir, zencefil neye iyi gelir gibi sorulara bilimin ışığında cevap veriyor.

Zencefil Nedir?

Zencefil, Güneydoğu Asya’da ortaya çıkan çiçekli bir bitkidir. Gezegendeki en sağlıklı (ve en lezzetli) baharatlardan biridir.

Zingiberaceae ailesine aittir ve zerdeçal, kakule ve havlıcan ile yakından ilgilidir.

Köksap (kökün yer altı kısmı), yaygın olarak baharat olarak kullanılan kısımdır. Genellikle zencefil kökü veya kısaca zencefil olarak adlandırılır.

Zencefil taze, kurutulmuş, toz halinde veya yağ olarak kullanılabilir. Yemek tariflerinde çok yaygın bir içeriktir. Bazen işlenmiş gıdalara ve kozmetik ürünlere eklenir. Böylece zencefil faydaları cilt için de sağlanır.

Karşınızda zencefilin bilimsel araştırmalarla desteklenen 11 faydası.

Zencefilin Faydaları

1. Zencefil Güçlü Tıbbi Özellikler İçerir

Zencefil, geleneksel ve alternatif tıbbın çeşitli biçimlerinde çok uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Amaçlarından birkaçını saymak gerekirse, sindirime yardımcı olmak, mide bulantısını azaltmak, grip ve soğuk algınlığı ile mücadeleye yardımcı olmak için kullanılmıştır.

Zencefilin eşsiz kokusu ve tadı, gingerol adındaki doğal yağlarından gelmektedir. Zencefil faydalarının bu yağdan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Gingerol, zencefildeki ana biyoaktif bileşiktir. Zencefilin tıbbi özelliklerinin çoğundan sorumludur.

Araştırmalara göre, Gingerol güçlü anti-enflamatuar ve “antioksidan” etkilere sahiptir. Örneğin, vücutta aşırı miktarda serbest radikal bulunmasının sonucu olan “oksidatif stresi” azaltmaya yardımcı olabilir (12).

ÖZET

Zencefil, güçlü antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bir madde olan gingerol bakımından yüksektir.

2. Birçok Mide Rahatsızlığına İyi Gelebilir

Zencefil faydaları mide bulantısına karşı oldukça etkili görünüyor  (3).

Belirli ameliyat türlerini geçiren kişilerde bulantı ve kusmayı hafifletmeye yardımcı olabilir. Zencefil ayrıca “kemoterapiye bağlı” mide bulantısına da yardımcı olabilir, ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır  (4567).

Bununla birlikte, “sabah bulantısı” gibi hamilelikle ilişkili mide bulantısı söz konusu olduğunda en etkili maddelerden biri olabilir.

Toplam 1.278 gebe kadını içeren 12 çalışmanın analizine göre, 1.1-1.5 gram zencefil mide bulantısı semptomlarını önemli ölçüde azaltabilir.

Bununla birlikte, bu inceleme zencefilin kusma olayları üzerinde hiçbir etkisi olmadığı sonucuna varmıştır (8).

Zencefil güvenli kabul edilse de, hamileyseniz çok miktarda almadan önce doktorunuzla konuşun.

Doğum yaklaşmış veya düşük yapmış hamile kadınların zencefilden uzak durmaları önerilir (9).

ÖZET

Sadece 1–1.5 gram zencefil kemoterapiye bağlı mide bulantısı, ameliyat sonrası mide bulantısı ve sabah bulantısı gibi çeşitli mide bulantısını önlemeye yardımcı olabilir.

3. Kilo Vermeyi Destekleyebilir

Son yıllarda zencefil tüketimi ve zayıflama birbirine bağlı iki fenomen olmuştur. Zencefilin kilo verme üzerine faydaları ise dikkate değerdir.

İnsanlarda ve hayvanlarda yapılan araştırmalara göre zencefil kilo vermede rol oynayabilir.

2019’da yapılan bir literatür incelemesi, zencefil desteğinin aşırı kilolu veya obeziteli kişilerde vücut ağırlığını, bel-kalça oranını ve kalça oranını önemli ölçüde azalttığı sonucuna varmıştır (10).

Obeziteye sahip 80 kadın üzerinde 2016 yılında yapılan bir araştırma, zencefilin vücut kitle indeksini (BKI) ve kan insülin seviyelerini azaltmaya da yardımcı olabileceğini buldu. Yüksek kan insülin seviyeleri obezite ile ilişkilidir.

Çalışma katılımcıları 12 hafta boyunca nispeten günlük yüksek dozda (2gr) zencefil tozu almıştır (1112).

Fonksiyonel gıdalar ile ilgili  2019 yılında yapılan bir inceleme, zencefilin obezite ve kilo kaybı üzerinde çok olumlu bir etkisi olduğu sonucuna varmıştır. Ancak, bu alanda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır (13).

Zencefilin obeziteyi önlemedeki rolünü destekleyen kanıtlar, hayvan çalışmalarında daha güçlüdür. “Zencefil suyu” veya zencefil özü tüketen sıçanlar ve fareler, aynı zamanda yüksek yağlı diyetlerle beslendikleri durumlarda bile vücut ağırlıklarında sürekli olarak düşüşler gördüler (141516).

Zencefilin kilo vermeyi etkileme yeteneği, yakılan kalori miktarını artırmaya veya iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olma potansiyeli gibi belirli mekanizmalarla ilişkili olabilir (1316).

ÖZET

Hayvanlarda ve insanlarda yapılan araştırmalara göre zencefil, kiloyla ilgili ölçümleri iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bunlar vücut ağırlığı ve bel-kalça oranını içerir.

4. Kireçlenmeye İyi Gelebilir

Osteoartrit (eklem kireçlenmesi) yaygın bir sağlık sorunudur.

Vücuttaki eklemlerin dejenerasyonunu içerir, bu da eklem ağrısı ve sertlik gibi “semptomlara” yol açar.

Bir literatür taraması, kireçlenmeyi tedavi etmek için zencefil kullanan kişilerin ağrı ve sakatlıkta önemli düşüşler gördüklerini bulmuştur (17).

Zencefilin sadece tadı ile ilgili memnuniyetsizlik gibi hafif yan etkiler gözlenmiştir. Bununla birlikte zencefilin tadı, çalışmaya katılanların yaklaşık %22’sinin bırakmasına neden olmuştur.

Çalışma katılımcıları, 3 ila 12 hafta arasında her gün 500 miligram ve 1 gram arasında zencefil tüketmiştir. Katılımcıların çoğunda kireçlenme teşhisi vardır (17).

2011’den bir başka çalışma, topikal zencefil, sakız, tarçın ve susam yağı kombinasyonunun diz kireçlenmesi olan kişilerde ağrı ve sertliği azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu (18).

ÖZET

Zencefilin osteoartrit semptomlarını, özellikle diz osteoartritini azaltmada etkili olduğunu gösteren bazı çalışmalar vardır.

5. Kan Şekerini Büyük Ölçüde Düşürebilir

Bu araştırma alanı nispeten yenidir, ancak zencefil güçlü anti-diyabetik özelliklere sahip olabilir.

Tip 2 diyabet olan 41 katılımcının yer aldığı 2015 çalışmasında, günde 2 gram zencefil tozu, açlık kan şekerini %12 düşürmüştür (19).

Aynı zamanda, uzun vadeli kan şekeri seviyeleri için bir belirteç olan hemoglobin A1c’yi (HbA1c) önemli ölçüde iyileştirmiştir. HbA1c, 12 haftalık bir süre zarfında %10 azalmıştır.

Ayrıca, Apolipoprotein B / ApolipoproteinA-I oranında %28’lik bir azalma ve oksidatif stresin bir türü olan malondialdehitte (MDA) %23’lük bir azalma vardır. Yüksek ApoB / ApoA-I oranı ve yüksek MDA düzeylerinin ikisi de kalp hastalığı için önemli risk faktörleridir (19).

Ancak, bunun sadece küçük bir çalışma olduğunu unutmayın. Sonuçlar inanılmaz derecede etkileyici, ancak herhangi bir öneride bulunulmadan önce daha büyük çalışmalarda doğrulanmaları gerekiyor.

2019 yılında yapılan bir inceleme de zencefilin tip 2 diyabetli kişilerde HbA1c’yi önemli ölçüde azalttığı sonucuna varmıştır. Bununla birlikte, zencefilin açlık kan şekeri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını da bulmuştur (20).

ÖZET

Zencefilin kan şekeri seviyesini düşürdüğü ve tip 2 diyabetli kişilerde çeşitli kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirdiği gösterilmiştir.

6. Kronik Hazımsızlığın Tedavisine Yardımcı Olabilir

Kronik hazımsızlık, midenin üst kısmında tekrarlayan ağrı ve rahatsızlık ile karakterizedir.

Gecikmiş mide boşalmasının hazımsızlığın başlıca sebebi olduğuna inanılıyor. İlginç bir şekilde, zencefilin midenin boşalmasını hızlandırdığı gösterilmiştir  (21).

İşlevsel dispepsi (nedeni bilinmeyen bir tür hazımsızlık çeşidi) olan kişilere, 2011 yılında yapılan küçük bir çalışmada zencefil kapsülleri veya plasebo verilmiştir. Bir saat sonra hepsine çorba içirilmiştir.

Zencefil alan kişilerde midenin boşalması 12.3 dakika sürmüştür. Plasebo alanlarda 16.1 dakika sürmüştür (22).

Bu etkiler hazımsızlık sorunu olmayan kişilerde de görülmüştür. Aynı araştırma ekibinin bazı üyeleri tarafından 2008 yılında yapılan bir çalışmada, 24 sağlıklı kişiye zencefil kapsülleri veya bir plasebo verilmiştir. Hepsine bir saat sonra yine çorba içirilmiştir.

Plasebo yerine zencefil tüketmek midenin boşalmasını önemli ölçüde hızlandırmıştır. Mide boşaltımı zencefil alan kişiler için 13.1 dakika ve plasebo alan kişiler için 26.7 dakika sürmüştür (23).

ÖZET

Zencefil midenin boşalmasını hızlandırıyor gibi görünüyor, bu da hazımsızlık ve buna bağlı mide rahatsızlığı olan insanlar için faydalı olabilir.

7. Adet Ağrısını Önemli Ölçüde Azaltabilir

Dismenore, “adet döngüsü sırasında hissedilen ağrıyı” ifade eder.

Zencefilin geleneksel kullanımlarından biri, adet ağrısı da dahil olmak üzere ağrıyı gidermek içindir.

2009 yılında yapılan bir çalışmada, 150 kadına adet döneminin ilk 3 günü için zencefil veya nonsteroid antiinflamatuar ilaç (NSAID) almaları talimatı verilmiştir.

Üç grup, günde dört doz zencefil tozu (250 mg), mefenamik asit (250 mg) veya ibuprofen (400 mg) almıştır. Zencefil, ağrıyı iki ilaç kadar etkili bir şekilde azaltmayı başardı  (24).

Daha yeni çalışmalar ayrıca zencefilin bir plasebodan daha etkili olduğu ve mefenamik asit ve asetaminofen / kafein / ibuprofen (Novafen) gibi ilaçlar kadar etkili olduğu sonucuna varmıştır (252627).

Bu bulgular umut verici olsa da, daha fazla sayıda çalışma katılımcısı ile daha kaliteli çalışmalara hala ihtiyaç vardır (27).

ÖZET

Zencefil adet döneminin başında alındığında adet ağrısına karşı çok etkili görünmektedir.

8. Kolesterol Seviyelerini Düşürmeye Yardımcı Olabilir

Yüksek LDL (kötü) “kolesterol” seviyeleri, artmış kalp hastalığı riskiyle bağlantılıdır.

Yediğiniz yiyeceklerin LDL seviyeleri üzerinde güçlü bir etkisi olabilir.

Hiperlipidemi olan 60 katılımca içeren bir çalışmada, her gün 5 gram zencefilli toz alan 30 kişi, LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin 3 aylık bir süre içinde %17.4 düştüğünü görmüştür (28).

LDL’deki düşüş etkileyici olsa da, çalışma katılımcılarının çok yüksek dozda zencefil aldığını dikkate almak önemlidir.

Birçoğu, 500 mg – 1 gram arası zencefil dozları aldıkları bir kireçlenme çalışmasından ayrılmalarının nedeni olarak ağızda kötü bir tat olduğunu belirtti (17).

Hiperlipidemi çalışması sırasında alınan dozlar bundan 5-10 kat daha yüksektir. Çoğu insan, sonuçları görecek kadar uzun süre 5 gramlık bir doz almakta zorluk çekebilir (28).

2008’den daha eski bir çalışmada, her gün 3 gram zencefil tozu (kapsül biçiminde) alan kişiler de çoğu kolesterol belirtecinde önemli düşüşler görmüşlerdir. LDL (kötü) kolesterol seviyeleri 45 günde% 10 düşmüştür (29).

Bu bulgular, hipotiroidizm veya diyabetli sıçanlarda yapılan bir çalışma ile desteklenmektedir. Zencefil özü, LDL (kötü) kolesterolü, kolesterol düşürücü ilaç atorvastatin ile benzer ölçüde düşürmüştür (30).

Her 3 çalışmanın katılımcıları da toplam kolesterolde düşüşler yaşamıştır. 2008 yılı çalışmasında, katılımcıların yanı sıra laboratuvar farelerin kan trigliseridlerinde de azalma görülmüştür (282930).

ÖZET

Hem insanlarda hem de hayvanlarda zencefilin LDL (kötü) kolesterol, toplam kolesterol ve kan trigliserit düzeylerinde önemli düşüşlere yol açabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

9. Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilecek Bir Madde İçerir

Zencefil, çeşitli kanser türleri için alternatif bir çare olarak incelenmiştir.

Anti-kanser özellikleri, ham zencefilde büyük miktarlarda bulunan gingerol’e atfedilir. [6] -gingerol olarak bilinen bir form özellikle bu konuda güçlü olarak görülmektedir (3132).

Kolon kanseri için normal risk altında olan bireyler üzerine 28 günlük bir çalışmada, günde 2 gram zencefil özü, kolondaki proinflamatuvar sinyal moleküllerini önemli ölçüde azaltmıştır (33).

Bununla birlikte, yüksek kolon kanseri riski taşıyan kişilerde yapılan bir takip çalışması aynı sonuçları vermemiştir (34).

Zencefilin pankreas kanseri ve karaciğer kanseri gibi diğer mide-bağırsak kanserlerine karşı etkili olabileceğine dair sınırlı da olsa bazı kanıtlar vardır (3536).

Meme kanseri ve yumurtalık kanserine karşı da etkili olabilir. Genel olarak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır (3738).

ÖZET

Zencefil, kansere karşı koruyucu etkileri olduğu görülen gingerol maddesini içerir. Bununla birlikte, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

10. Beyin İşlevine İyi Gelebilir

Oksidatif stres ve “kronik inflamasyon” yaşlanma sürecini hızlandırabilir.

Bunların, Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı bilişsel gerilemenin temel itici güçleri arasında olduklarına inanılıyor.

Bazı hayvan çalışmaları, zencefildeki antioksidanların ve biyoaktif bileşiklerin beyinde meydana gelen enflamatuar tepkileri engelleyebileceğini öne sürüyor (39).

Zencefilin doğrudan beyin işlevini geliştirmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da var. Sağlıklı ve orta yaşlı kadınlarda 2012 yılında yapılan bir çalışmada, günlük zencefil özü dozlarının reaksiyon süresini ve hafızayı iyileştirdiği gösterilmiştir (40).

Ayrıca, hayvanlarda yapılan çok sayıda çalışma, zencefilin beyin fonksiyonunda yaşa bağlı düşüşe karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir (414243).

Zencefil faydaları beyin üzerinde birçok olumlu etki bırakabilir.

ÖZET

Hayvan çalışmaları, zencefilin beyindeki yaşa bağlı hasarlara karşı koruyabileceğini göstermektedir. Ayrıca orta yaşlı kadınlarda beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesine de yardımcı olabilir.

11. Enfeksiyonlarla Savaşmaya Yardımcı Olabilir

Zencefil faydaları arasında belki de en önemlisi enfeksiyon ile savaşmaya yardımcı olmasıdır.

Gingerol enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Aslında, zencefil özü birçok farklı bakteri türünün büyümesini engelleyebilir (4445).

2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre, diş eti iltihabı ve periodontitis ile bağlantılı oral bakterilere karşı çok etkilidir. Bunların ikisi de iltihaplı diş eti hastalığıdır (46).

Taze zencefil ayrıca solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın bir nedeni olan respiratuvar sinsityal virüse (RSV)  karşı da etkili olabilir (47).

ÖZET

Zencefil, zararlı bakteri ve virüslerle savaşabilir ve bu da enfeksiyon riskinizi azaltabilir.

Sonuç

Zencefil, vücudunuz ve beyniniz için güçlü faydaları olan besinler ve biyoaktif bileşiklerle doludur.

Süper-besin terimine layık birkaç gıdadan biridir.

Zayıflama, beyin işlevi, enfeksiyon ile savaş gibi birçok fayda sağlayabilir.

Taze zencefil faydaları daha etkili hale getirebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*