Nasıl Mutlu Olunur: Mutlu Olmak İçin 11 Alışkanlık

nasıl mutlu olunur

Mutluluk adına kişisel görüşünüzün yanı sıra daha mutlu, doygunluğa ulaşılmış bir yaşam yaşamak avucunuzun içindedir. Günlük alışkanlıklarınıza birkaç küçük ekleme yapmak bile nasıl mutlu olunur sorusuna cevap olabilir.

Alışkanlıklar önemlidir. Kötü alışkanlıkların ne kadar illet olduğunu bilirsiniz.

Aynı şekilde iyi alışkanlıklar edindikten sonra kurtulmak çok zordur. Neden günlük alışkanlıklarınız arasına pozitif alışkanlıklar da eklemeyesiniz?

Karşınızda daha mutlu bir yaşam için 11 basit alışkanlık. Unutmayın ki; herkesin mutluluğa bakış açısı farklıdır.

Saydığımız bu alışkanlıkları denediyseniz veya denediğinizde hoşunuza gitmediyse, direkt bırakabilirsiniz. Az bir zaman ve pratik ile neyin size iyi gelip gelmediğini anlayacaksınız.

Mutlu Olmak İçin Günlük Alışkanlıklar

Yazının devamında okuyacağınız günlük alışkanlıklar daha mutlu bir yaşam kapılarını size aralayabilir.

1. Gülümseyin

İnsanlar mutlu olduklarında gülümseme eğilimindedir. Aslında bu biraz çift taraflı bir yaklaşım.

Mutlu olduğumuz için gülümseriz, gülümsemek ise beyinde mutluluk hormonu dopamin salgılatır. Bu da insanı daha mutlu eder.

Kusursuz olmasa da, bir araştırma gülümseme ve mutluluk arasında bir bağlantı bulmuştur. Yüz ifadelerinin duygularınız üzerinde bir etkisi olabilir (1).

Bu demek değildir ki yüzünüzde sahte bir gülümseme ile sürekli ortada dolaşın. Modunuz düştüğünde gülümsemeyi deneyin ve neler olduğunu gözlemleyin. Ayrıca her sabah aynada kendinize gülümseyerek de başlayabilirsiniz. Nasıl mutlu olunur diye soranlara verilecek en basit cevaplardan biri; dopamindir.

2. Egzersiz Yapın

Egzersizler sadece vücut için yapılmaz. Düzenli egzersiz yapmak stresi ve anksiyete hissini azaltır. Depresyon semptomlarını azaltır. Mutluluk ve özgüveni de artırır.

Küçük miktarlarda yapılan fiziksel aktiviteler bile etkilidir. Koca bi dağı tırmanmak veya maraton koşmak zorunda değilsiniz, tabii sizi daha mutlu etmiyorsa (2).

İşin sırrı kendinizi aşırı zorlamamak. Eğer kendinizi birden ağır bir rutine sokarsanız sonunda yorgun ve bitkin düşebilirsiniz.

Sadece mutlu olmak için şu egzersizleri yapabilirsiniz:

  • Her akşam yemeğinden sonra çevrede bir tur atın.
  • Yoga veya tai chi kursuna gidin.
  • Güne 5 dakikalık esneme hareketleri ile başlayın.

Daha önce yapmaktan keyif aldığınız ama sonradan unuttuğunuz/bıraktığınız aktiviteleri düşünün. Hatta hep denemek istediğiniz aktiviteleri de yapabilirsiniz.

3. Yeterince Uyuyun

Yetişkinler her akşam en az 7 saat uyumalıdır. Her gün ”biraz kestirmemek” için mücadele veriyorsanız vücudunuzun daha fazla dinlenmeye ihtiyacı var demek olabilir (3).

Her ne kadar modern toplum bizi daha az uyumaya itiyor olsa da, biliyoruz ki yeterli uyku sağlık, beyin fonksiyonu ve duygusal rahatlık için hayati önem taşır. Yeteri kadar uyumak kalp hastalığı, depresyon ve diyabet gibi kronik hastalık riskini azaltır (4) (5).

Daha kaliteli bir uyku düzeni için şunları yapabilirsiniz:

  • Her gece uyuduğunuzun süreyi ve ne kadar dinlenmiş hissettiğinizi not edin. Bir hafta not tuttuktan sonra uyku probleminizi iyileştirmeye yönelik bazı fikirler kafanız oluşmaya başlayabilir. Bu konuda mobil uygulamalardan da destek alabilirsiniz.
  • Her gece (haftasonları da dahil) aynı saatte yatağa girip aynı saatten yataktan kalkmayı deneyin.
  • Uyumadan önceki 1 saati özel zaman ilan edin. Sıcak bir duş, kitap okumak gibi rahatlatıcı şeyler yapın. Yatmadan önce ağır öğünler yiyip içmeyin.
  • Yatak odanızın karanlık, serin ve sessiz olmasını sağlayın.
  • Yatağınızın rahat olması da ayrıca önemlidir.
  • Eğer kestirecekseniz bile 20 dakika ile sınırlandırın.

Tüm bunlara rağmen uyku probleminiz geçmiyor ise doktorunuza başvurun. Uyku bozukluğuna sahip olabilirsiniz, bu da tedavi edilmesi gerekir.

4. Ruh Halinizi Düşünerek Yiyin

Çoğu kişi bilir ki; sağlıklı beslenme ve yiyecek seçimleri genel sağlık üzerinde etkilidir. Bazı gıdalar zihninizi de etkileyebilir (6).

Örnek olarak:

  • Karbonhidratlar vücuda bir diğer mutluluk hormonu olan serotonin salgılatır. Basit karbonhidratları (yüksek şeker ve nişasta içeren gıdalar) minimumda tutun çünkü kısa süreli yüksek enerji sağlarlar ve sonrasında modunuz düşer. Sebze ve tam tahıl gibi kompleks karbonhidratları seçerseniz hem serotonin salgılanması devam eder, hem de mod düşüklüğü yaşamazsınız.
  • Yağsız et, kümes hayvanları, baklagiller ve süt ürünleri yüksek oranda protein içerir. Protein içeriği zengin yiyecekler dopamin ve norepinefrin salgılar. Bunlar da enerji ve konsantrasyon artışı sağlar.
  • Omega-3 yağ asitleri yağlı balıklarda bulunur ve genel beyin sağlığına iyi gelen anti-inflamatuar etkiler içerir. Balık yiyemiyorsanız takviye almayı düşünebilirsiniz (7).
  • Yüksek oranda işlenmiş ve kızarmış yiyecekler modunuzun düşmesine, öğünlerinizi atlamanıza sebebiyet verir.

Eğer mutlu olmak için yemek yiyecekseniz, sağlıksız öğünlerinizi değiştirmeye başlayın.

Örneğin akşamları hamburger-kola ikilisi yerine tam buğdaylı makarna ve yoğurt tercih edebilirsiniz. Hem karbonhidrat alıp lezzetli bir şeyler tüketmiş olacaksınız, hem de mod düşüklüğünü engelleyeceksiniz. Her hafta öğünlerinizi tek tek sağlıklı besinler ile donatabilirsiniz.

5. Şükür Etmeyi Öğrenin

Şükran sunmak, şükür etmek, minnet duymak gibi düşünceler çok faydalıdır ve modunuzu yükseltir. Örneğin, bir araştırma şükran duymanın umut ve mutluluk duygularında önemli derece etkisi olabileceğini bulmuştur (8).

Şükür etmeye her gün sahip olduğunuz ve sevdiğiniz bir özelliğinizden başlayabilirsiniz. Diş dırçalarken veya uyanmış ama yataktan kalmamış bir haldeyken bile bunu yapabilirsiniz.

Güne başladığınızda çevrenizde yaşanan güzel olaylara karşı açık olun. Bunlar hem çok büyük hem de çok küçük şeyler olabilir.

Güzel güzel cıvıldayan kuşların sesinin size huzur vermesi gibi. Sabahları vuran güneşin hafif ılıklığı gibi.

Bu tür şeylere dikkat ederek çevrenizdeki pozitif olaylara daha duyarlı olabilirsiniz. Duyarlı oldukça da nasıl mutlu olunur öğrenirsiniz.

6. İltifat Edin

Bir araştırma nazik davranmanın genel sağlığa katkısı olabileceğini bulmuştur (9).

İçten bir iltifat etmek karşınızdaki kişinin gününü aydınlatabilir ve modunu yükseltebilir.

İltifat ederken karşınızdakinin gözlerine bakın ve gülümseyin. Bunun size de ne kadar iyi hissettirdiğini tahmin bile edemezsiniz.

Unutmayın ki; birinin fiziksel özellikleri ile ilgili iltifat edecekseniz bile düşünerek etmelisiniz.

7. Derin Nefes Alın

Gerginlik, omuzlardaki ağrı ve sanki “gevşeyememe” hissi. Herkes bu hissiyatı iyi bilir.

İçgüdüsel olarak upuzun ve derin bir nefes alma ihtiyacı hissederiz.

Bu içgüdüyü dinlemelisiniz. Bir araştırma yavaş ve derin nefes alma egzersizlerinin stresi azaltmaya yardımcı olduğunu desteklemektedir (10).

Stresli hissettiğinizde şunları yapabilirsiniz:

  1. Gözlerinizi kapatın. Huzurlu bir yerde mutlu olduğunuz bir anı hayal edin.
  2. Burundan yavaş ve derin bir nefes alın.
  3. Ağzınızdan ya da burnunuzdan yavaşça nefes verin.
  4. Sakinleşmiş hissedene kadar bu süreci tekrarlayın.

Yavaş, ağır nefes vermekte zorlanıyorsanız her nefes alış ve verişte içinizden 5’e kadar saymayı deneyin.

8. Mutsuzluğu da Benimseyin

Pozitiflik genel olarak iyidir, ancak herkesin başına kötü şeyler gelebilir. Bu hayatın bir parçasıdır.

Eğer kötü bir haber aldıysanız, yanlış bir şey yaptıysanız veya sadece kötü hissediyorsanız mutluymuş gibi davranmayın.

Mutluluğu benimseyin ve o anlık bunu tecrübe edin. Sonrasında odağınızı bu mutsuzluğa neyin sebep olduğuna verin ve iyileşmek için çaba gösterin.

Derin nefes alıp vermek işe yarayabilir mi? Dışarıya çıkıp, kulaklıkları takıp gezinmek? Bir dost ile dertleşmek?

Bırakın zaman aksın ve kendinize dikkat edin. Unutmayın, kimse her anında mutlu değildir.

Doğru soru; nasıl mutlu olunur yerine nasıl mutsuz olunmaz olmalı.

9. Günlük Tutun

Günlükler düşüncelerinizi organize etmenin, duygularınızı analiz etmenin ve plan yapmanın iyi bir yoludur. Böyle bir nimetten yararlanabilmek için bi’ edebiyatçı olmanıza veya ciltler dolusu kitaplar yazmanıza da gerek yoktur.

Basitçe yatmadan önce düşüncelerinizi not etmek bile yeterlidir. Bazı şeyleri yazıya dökmek moralinizi bozuyorsa, yırtın gitsin. Önemli olan süreçtir.

Yazdığınız yazılar ile ilgili ne yapabileceğiniz konusunda kararsız kalabilirsiniz. Duygularınızı analiz etmek zaman alacaktır.

10. Stresle Başa Çıkın

Hayat stresli şeylerle doludur ve bunlardan kurtulmak mümkün değildir.

Kurtulmaya da gerek yok. Stres her zaman zararlı değildir ve stres hakkındaki tutumlarımızı değiştirebiliriz. Bazen stresin de iyi tarafları vardır (11).

Kurtulamadığınız stresli şeyler varsa kendinize herkesin stresli şeyler ile boğuştuğunu hatırlatın. Sadece kendinizde sorun olduğunu düşünmeyin. Tahmin ettiğinizden çok daha güçlüsünüz.

Stresin sizi mahvetmesine izin vermek yerine onunla başa çıkmayı deneyin. Belki daha fazla çalışmak zorunda kalacak veya istemediğiniz bir konuşmayı yapmak durumunda kalacaksınız. Ancak, ne kadar erken bu durumla yüzleşirseniz, o kadar erken karın ağrısından kurtulursunuz.

11. Kendinizi Başkasıyla Kıyaslamayın

Sosyla medyada, işte, spor salonunda… Nerede olursa olsun birden kendinizi birileriyle kıyaslamaya başlayabilirsiniz. Eee, sonra? Memnuniyetsizlik, düşük özgüven ve hatta depresyon gibi sorunlar yaşayabilirsiniz (12).

Kıyaslama yapmaktan kurtulmak biraz yorucu olabilir, ancak sağladığı huzur ve mutluluk için buna değer.

Listede bulunan günlük yazma, derin nefes alma gibi diğer alışkanlıklarla dikkatinizi kendi üzerinize toplayabilirsiniz. Son olarak, nasıl mutlu olunur diye araştırmak yerine, her şeyi akışına bırakmak ve genel sağlığa dikkat etmek her zaman mutluluk getirecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*